"Waarom zijn wij No Waste Heroes begonnen?"

Geschreven door Ferry.

Ik vraag me af of ik überhaupt iets te vertellen heb. Rosanna, mijn vrouw, wilde al een tijdje wat anders, maar wat dan was de vraag. De baan heeft altijd goed bij ons gepast omdat haar baas erg flexibel was, dagje ruilen of andere uren was zo geregeld, zelfs de hond mocht wel eens mee. Qua werk zou het fijn zijn als het net zo flexibel zou zijn, in verband met kind en honden. Zelf werk ik in vol continue diensten. Flexibiliteit is in ons gezin geen overbodige luxe.

Ik wilde al langer 'iets online' doen, gewoon spullen verkopen. Maak niet uit wat. Uit China bijvoorbeeld. Maar, na het zien van allerei documentaires veranderde onze gedachten. Vooral de documentaire van David atttenborough op Netflix was een eyeopener.

David Attenborough: A Life on Our Planet.

David Attenborough: A Life on Our Planet - Netflix

Het gaat niet goed met de wereld. Heeft onze zoon, of zijn kinderen, nog wel een aarde om op te leven zoals wij dat hebben gedaan? De natuurlijke bronnen van energie worden steeds minder. De plastic en textiel hopen worden steeds groter. Door bossen kap, is er straks geen amazone gebied meer over. De wereld gaat steeds een klein beetje meer kapot. Al is er wel de hoop dat we het kunnen omdraaien. Hierdoor is het idee ontstaan om een webshop te beginnen, met producten die een zo'n klein mogelijke ecologische voetafdruk* achterlaten.
* een ecologische voetafdruk geeft weer hoeveel grondstoffen worden gebruikt om aan de consumptie te kunnen voldoen, en aan de afvalproductie om het te verwerken.

De items die in de webshop moesten komen, moesten lokaal of regionaal zijn, in ieder geval initiatieven uit Nederland. Daarnaast vinden we ecologisch, biologisch, zerowaste, dierproefvrij, en recyclebaar belangrijke pijlers.
Door mij daar steeds meer in te verdiepen, ging ik er ook steeds meer in geloven dat ik liever producten wil verkopen waar ik achter sta. Waar we achter staan. 

Ook had ik naast de webshop nog een idee na het lezen van "Ondernemen als een baas" Van Wesley Dos Santos. Hier las ik over tinkeren en circulair denken.

Ondernemen als een baas

Ondernemen als een baas, Wesley Dos Santos - Boeken

Tinkeren is een methodologie waarin elementen van onderzoekend en ontwerpend leren terug komen. Eigenlijk onderzoek je hier wat je leuk vindt.
Circulair denken draait om het teruggeven van iets aan je naasten, of de maatschappij.
Daar begon het idee, om linnengoed op te halen bij verzorgingstehuizen en ziekenhuizen. Het linnengoed te wassen en dat te recyclen door er servetten van te laten maken. Op deze manier zou ik dus helpen met het textiel probleem en het papier probleem. Later zou ik dat dan op grotere schaal willen doen met gerecycled textiel uit Rotterdam.
Waar via de haven miljoenen kilo's textiel binnen komen, maar ook vertrekken naar landen zoals Afrika en India om daar 'gerecycled' te worden.
Helaas zijn in de landen de milieu eisen minder streng en ook de vervuiling van het vervoer via schepen is best hoog. Lees daarover bijvoorbeeld dit artikel:

Van ski-jassen tot jeans: bergen nieuwe kleding eindigen in de fast fashion-woestijn | Buitenland | AD.nl

Mijn droomscenario was dan ook om horeca in Rotterdam papiervrij te maken, door gerecyclede servetten te maken en die dan te verhuren aan de horeca. Zo gebruiken zij minder papier. Een win win in mijn ogen.
Door het boek van Wesley Dos Santos, ben ik wat meer uit mijn comfortzone  gestapt en ben ik een paar horeca zaken binnen gelopen en gevraagd of daar interesse naar was. Er waren positieve en negatieve reacties.
Ook stuurde ik mail naar bedrijven met vragen over wat eventueel het punt was het wel of niet te doen. Postieve reacties gingen over de impact op mileu. Of eigenlijk, dat hierdoor het milieu veel minder wordt belast. Negatieve reacties gingen over bijvoorbeeld het opslaan van de vieze servetten, of de kosten.

Door me bezig tehouden met dit soort problematiek kom je steeds meer te weten en kom je ook steeds meer informatie tegen over circulair denken,  zerowaste ideeën en gerecyclede producten. Zo is er in Rotterdam Bluecity een duurzame hub* voor ondernemers.* een hub is een plek waar gelijkgestemden samenkomen, groot netwerk.

Rotterdam zet zich in voor een volledige circulaire economie in 2050. Zo zie je nu al initiatieven van verschillende ondernemers, zoals reperatie cafés, waar mensen hun spullen kunnen laten repareren, in plaats van het weg te gooien. Ook tweedehands kleding hoort daarbij. En kleding-ruil-winkels en evenementen. Er in nu een Rotterdams project ,dat heet 'zooi is mooi'. Waar er ideeën ontstaan over hoe de stad afval een nieuw leven kan geven en zo meer naar een duurzame en zerowaste economie kan transformeren. Zo kan je je inschrijven bij Citylab010, een platform waar ze subsidie geven, voor duurzame start ups. En waar je als ondernemer nieuwe ideeën kan droppen over hoe en wat je kan doen met verschillende afval stromen. Mooi voorbeeld daarvan is bv Peelpioneers, de schillenboer van de 21ste eeuw. Zij halen fruit afval op en maken daar weer nieuwe producten van. Het idee was onstaan toen een van de bedenkers stil stond bij de sinasappelsap automaat bij in de supermarkt. Wat doen ze ermee en wat kunnen wij er mee? 

PeelPioneers

Daarnaast worden er ook projecten opgezet om bouwmaterialen te recyclen. Het Erasmus MC in Rotterdam gaat 'circulair slopen'. Er wordt een digitale opname gemaakt van de materialen, en bepaald wat daarvan nog bruikbaar is. Ze zijn begonnen met 500 wc-potten voor corporatie Woonstad en die worden hergebruikt voor huurwoningen. Tevens worden de restanten van het bouwafval hergebruikt. Zo gaan we steeds meer richting een zerowaste economie. En zo zijn er in heel Nederland op verschillende niveaus initiatieven om de wereld steeds een beetje meer circulair en duurzamer te maken.

Terugkomend op de webshop. Wij willen ons inzetten voor mooie duurzame artikelen en alleen producten opnemen in ons assortiment waar we achter staan. Met een zo klein mogelijke footprint, minder afval produceren en het liefst volledig recyclebaar. We vinden het leuk om persoonlijk in contact te komen met de makers/leveranciers persoonlijk in contact te komen en zo meer te komen weten over hun product. Waarom zijn ze ermee begonnen, hoe is het van een idee tot een product gekomen? En dat ook weer te delen via onze site. Het liefst werken we alleen met Nederlandse initiatieven van kleinere ondernemers die hun producten duurzaam en met een zerowaste idee op de markt brengen. Door het meer persoonlijk te maken hopen we ook wat meer mensen mee te krijgen in de gedachte om verder te kijken, naar bijvoorbeeld: wat kan ik thuis vervangen thuis door een duurzaam product, dat ook nog eens lokaal gemaakt wordt? Om op die manier een community met gelijk gestemden op te richten. Informatie te geven over hoe je zelf kan beginnen met beter voor onze aarde te zorgen. Heel veel duurzame opties zijn automatisch duurder. Maar, je hoeft niet altijd bergen geld uit te geven om iets te doen. Er zijn zat dingen die je gratis kan doen en weinig moeite kosten. Denk hierbij aan: afval scheiden, je kleding in de leger des heils containers stoppen, dingen waar je op uitgekeken bent weggeven of verkopen in plaats van weggooien, vaker de fiets pakken, korter douchen, de verwarming lager zetten.

Heel veel dingen weet iedereen wel en zijn al heel vaak verteld. Mensen worden er moe van als het weer over het klimaat gaat. Of denken dat het nooit genoeg is. Of dat verduurzaming gewoonweg niet te betalen is (denk aan zonnepanelen, een warmtepomp). Daarom vraag ik iedereen om in zijn eigen mogelijkheid iets te doen voor het milieu. Als is het maar iets kleins, echt alle beetjes helpen, vergeet dat niet. Ik wil graag met onze webshop "www.nowasteheroes.nl", producten aanbieden die iedereen de gelegenheid geeft om iets te doen voor een beter milieu en gezondere aarde. Van cosmetica tot douche en bad. Servetten en theedoeken en herbruikbare producten.

Zodat iedereen een beetje een held kan worden voor een beter aarde en ook onze kinderen en kleinkinderen nog kunnen genieten van alle wonder op de wereld.

Ferry.


Nieuwer bericht


Laat een reactie achter