De eerste zeep
Het eerste bewijs van het gebruik van zeep stamt uit Babylon (het huidige Irak) en is al bijna vijfduizend jaar oud. In een kleicilinder (waar inscripties in stonden) uit 2800 voor Christus bleek een zeepachtige substantie te zitten.
Zeep is eeuwen oud en wordt over de hele wereld gebruikt. Helaas is de natuurlijke zeep in de loop van de 20e eeuw vervangen door zeep met andere, synthetische of chemische ingrediënten. Dit, omdat er geen olie meer voorradig was en er uit nood andere oplossingen werd gezocht voor het maken van zeep. Ingrediënten zoals: sulfaten zoals sodium lauryl sulphate (afgekort als SLS) en ammonium lauryl sulfate (ALES). En nog meer schadelijke stoffen voor mens, dier en het milieu. Zeep is op een gegeven moment ook in plastic flessen gestopt en dat zorgt voor nog meer schade aan het klimaat.
Duurzaam?
Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer duurzame en mooie milieuvriendelijke alternatieven. Denk aan shampoobars en zeepbars voor het lichaam die alleen natuurlijk ingrediënten bevatten en sommige zelfs voor een gedeelte circulair zijn, hoe cool is dat! Circulair betekent dat een zeep ingrediënten bevat die over zijn als restproduct. Die normaal gezien niks meer waard zouden zijn, maar nu een tweede leven krijgen in zeep en andere producten. Bekijk het in onze webshop No Waste Heroes | Dé webshop voor duurzame en circulaire producten.Terug naar het begin
De naam zeep is waarschijnlijk afkomstig van de berg SAPO (of Sappo, in waarschijnlijk Rome) waarop een tempel stond. De Romeinse plattelandsvrouwen merkten dat hun was bij de oevers van de Tiber rivier, erg schoon werd. De klei aldaar was vermengd met dierlijk vet en as. Dat weer afkomstig zou zijn van de tempel op de berg Sapo. Omdat onduidelijk is gebleken waar die berg ligt, wordt door veel mensen aangenomen dat dit een verzonnen verhaal is. Toch is van het woord Sapo, in allerlei talen het woord zeep afgeleid (saipo - Germaans, soap - Engels, seife - Duits, sapone - Italiaans, savon - Frans, jabon - Spaans, zeep - Nederlands).
Aleppo-zeep
Aleppo-zeep is één van de oer zepen die nog steeds op traditionele wijze wordt gemaakt in Aleppo, Syrië (vlakbij de Turkse grens). De Aleppo-zeep wordt ook wel de moeder van alle zepen genoemd. Bij het maken van de zeep, wordt begonnen met het verwarmen (verzepen) met water en loog (gemaakt van zeep) in een grote ketel. De soda en olijfolie worden daarna toegevoegd en 12 uur verwarmd. De temperatuur wordt nauwkeurig in de gaten gehouden; deze mag niet te hoog worden, aangezien de olie dan haar werking kan verliezen. Tegen het eind van het kookproces wordt de laurierbesolie toegevoegd. Als de zeep uit de pan mag, wordt het in grote platte bakken gegoten. Wanneer de zeep voldoende is afgekoeld, wordt de zeep gestempeld met het logo van de maker en worden de zepen met de hand gesneden. Vervolgens wordt de zeep gestapeld en maar liefst 9 maanden gedroogd. Het droogproces zorgt voor een bruine buitenkant, terwijl de binnenkant diepgroen blijft: kenmerkend voor Aleppo zeep. Tijdens het drogen verliezen de zepen ongeveer 1/3 van hun gewicht. De zepen hebben na het droogproces geen rechte vormen door het drogen.
Aleppo-zeep is een van de oudste zeepsoorten ter wereld. De zeep wordt met de hand gemaakt van olijfolie, soda, water en laurierbesolie. Via karavanen langs de zijderoute naar Europa, Afrika en Azië verhandeld en nog steeds dé huis-tuin-en-keukenzeep voor Arabieren wereldwijd. De 'savonniers' waren eeuwenlang te vinden in het oude centrum van Aleppo.
Aleppo Zeep is 100% plantaardig en bevat geen chemische toevoegingen, kleurstoffen en conserveringsmiddelen. De basis van deze natuurlijke zeep is olie, namelijk olijfolie en biologische laurierbesolie in verschillende verhoudingen. De zeep heeft een zuiverende werking en zorgt voor een mooie huid. Aleppo-zeep is multi inzetbaar voor haar, huid, huishouden en je kan er zelfs je tanden mee poetsen!
Marseille zeep
Over hoe de zeep terecht kwam in Europa zijn verschillende verhalen. Een daarvan is dat er een kruisvaarder in de 10de eeuw een stuk zeep meenam naar Frankrijk. Hier bleken niet de juiste ingrediënten beschikbaar te zijn. Na een paar aanpassingen is de Marseille zeep geboren. De eerste zeepmaker stamt uit 1370 in de regio Marseille.
Rond 1900 waren er honderden van deze bedrijven gevestigd in de stad Marseille. Nu zijn er nog enkele in de Provence gevestigd. De zeep raakte een naar de achtergrond doordat er rond 1960 allerlei nieuwe wasproducten op de markt kwamen. Marseille zeep was zo goed als overbodig geworden, met alle gevolgen van dien voor het milieu. Tegenwoordig komt men daar weer langzaam van terug vanwege het bewuster omgaan met de natuur en velen vinden dat er veel minder belastende producten gebruikt moeten worden, zoals de Marseille zeepvlokken. Deze zijn 100% afbreekbaar en tasten het milieu niet aan.
De vierkante typische vorm van Marseille zeep is ideaal voor het handmatig wassen van kleding, zoals vroeger gedaan werd bij een rivier of in een wastobbe. De zeep kun je gebruiken voor het wassen van lichaam en haren. Lees hier een paar tips!
Gelukkig zijn de natuurlijke zepen helemaal terug van weggeweest en is er nu genoeg keuze:
Shampoobars om je haren mee te wassen. Huidzeep om je lichaam te wassen. En maak je het vloeibaar*, kan je, je huis er mee schoonmaken. Met de snippers kan je zelfs je was ermee doen, en dat allemaal op een duurzame en milieuvriendelijke manier.
*het vloeibaar maken van vaste zeep gaat als volgt. Rasp de zeep tot snippers, gooi het bij kokend water en het is vloeibare zeep.De zepen zijn veel minder belastend voor het milieu, zo zitten er geen schadelijke stoffen in en wordt er geen plastic gebruikt. Neem een kijkje in onze webshop No Waste Heroes | Dé webshop voor duurzame en circulaire producten. Je vindt hier zepen die je kan gebruiken voor jezelf of voor in het huishouden.Fijne dag gewenst, gr. Ferry en Rosanna