Interview met Flavia Reinert van Boa Vista Circular

Brazilië Circulair handgemaakt soap spons zeep

We zijn in februari langs geweest in Amsterdam bij Flavia van Boa Vista Circular. Flavia maakt maakt zeep van frituurvet dat niet meer geschikt is voor menselijke consumptie, volgens Brazliaans familierecept. Tevens heeft zij connectie met een Braziliaanse kunstenares, die sponzen maakt van afgekeurde visnetten. Lees hier verder:

1) Kun je jezelf voorstellen?
Mijn naam is Flavia en ik kom uit Brazilië. Ik ben 34 jaar oud, moeder van twee jongens en woon al bijna 8 jaar in Amsterdam. En ik maak zeep!

2) Wat inspireert jou?
Mijn grootste inspiratiebron (persoon) is Gisele Bündchen. Ze is een model uit Brazilië. Ze zet zich in voor het klimaat, vooral voor het regenwoud. Er worden ontzettend veel bomen gekapt en zij gebruikt haar stem om zich hierover uit te spreken en er zelf iets aan te doen. Ze plant al jaren bomen, voor verschillende projecten. Ze heeft nu ook een serie gemaakt over het klimaat.

Giselle Bündchen

 3) Hoe is Boa Vista ontstaan?
Ik maak de zepen volgens het recept van mijn moeder. Binnen onze familie in Brazilië was het al heel normaal om oliën uit te wisselen binnen onze familie. Mijn moeder maakte de zepen en ik hielp haar met roeren. Het roeren kost 20 minuten. Ik weet nog dat ik er niks aan vond. Toen ik hier kwam wonen, wist ik niet waar ik mijn gebruikte olie moest laten. In Brazilië kun je de gebruikte olie kwijt in een supermarkt of bij een olie-inzamelingsplaats. Toen ik hier dus pas kwam wonen, was het lastig een plek te vinden waar ik het naartoe kon brengen. Nu weet ik het, maar wil ik de gebruikte olie zelf houden om er zeep van te maken! De sponzen zijn ontstaan uit een samenwerking met een Braziliaanse kunstenares. Zij koopt afgedankte visnetten op bij vissers en maakt er samen met vrouwen uit een arme gemeenschap in Brazilië sponzen van. Hierbij genereren de vrouwen en vissers inkomsten en wordt lokaal werk ondersteund.

Circulaire afwaszeep, handmade, plasticvrij, zeepbar, afwasmiddel

Circulaire sponzen van afgedankte visnetten, spons 6 jaar


4) Waarom heb je voor dit product gekozen om het op de markt te brengen?
Ik zag dat het gewoon werd weggegooid bij het afval. Mensen denken er niet over na bij het weggooien. Het komt nog steeds bij het gewone afval. Ik wilde daar meer bewustzijn voor creëren en een product voor maken wat we dagelijks gebruiken, zonder chemicaliën (die wel in flessen afwasmiddel zitten), om je huis schoon mee te maken. Niet alleen voor het klimaat, maar ook voor de mens. En om het biologisch afbreekbaar te maken. Ik denk dat het een combinatie van dit alles was. Het was ook een nieuw product in de markt. Als je een fles afwasmiddel gebruikt, is dat omdat het praktisch is en effectief. Maar als je nadenkt over de schadelijkheid, kun je een switch maken naar een milieuvriendelijker product. Daarbij ook een product wat vriendelijker is voor je eigen huid. Dit soort omschakelingen zijn echt noodzakelijk.
 
5) Wat is de drijfveer achter dit bedrijf?
Hoofdzakelijk was de grootste reden, dat het heel schadelijk is als je gebruikte olie bij het restafval gooit. Toen ik hier kwam had ik geen diploma of baan. En ik wilde mijn energie geven aan iets moois en iets waar het klimaat beter van zou worden. Nadat ik moeder werd, wist ik het even niet. Wat ga ik doen? Mijn kinderen zijn een grote inspiratie om te veranderen. Met het maken van de zepen kon ik voldoen aan mijn idee om iets terug te geven aan de aarde. Ik hoefde hier niet voor te studeren. Ik wist al hoe het moest. En ik kon hiermee bijdragen aan een betere wereld. Het kwam op mijn pad om hier wat mee te doen. En het gaat verder dan er geld mee te verdienen. Ik doe iets goeds. En ik vind het inmiddels ontzettend leuk om de zeep te maken! En het is fantastisch om afval om te zetten in een product wat zo goed werkt. Dat drijft mij iedere keer om meer zepen te maken.

Circulaire afwaszeep, Boa Vista Circular, zeeprek, handgemaakt, natuurlijke zeep

 De zepen liggen in verschillende stadia te drogen

6) Zie je jezelf nog iets ontwikkelen? Een ander product of initiatief?

Poederzeep (om onder andere je was mee te doen), vaatwastabletten en kaarsen. In Amsterdam zijn een paar winkels waar je dingen plasticvrij kunt kopen. Je neemt je eigen potje mee en vult dat in de winkel met pasta/rijst/enzovoorts en betaalt per gram/kg. Pas kwam in het nieuws dat Albert Heijn dit aan het testen is in een aantal winkels, lees hier verder (Verpakkingsvrij bij AH: even wennen, misschien gaan mensen meer recyclen | RTL Nieuws). Maar, stel je eens voor dat je doe-het-zelf-vloeibare-zeep kunt kopen. Je koopt in de winkel poeder en maakt daar thuis zelf vloeibare zeep van. Door deze manier van winkelen, besteed je als consument ook meer aandacht aan het product dat je koopt. Met 100gr poederzeep kun je 1L vloeibare zeep maken. Deze vloeibare zeep kan dan gebruikt worden voor de was, het huishouden, alles. Mensen willen ook graag weten wat er in het product zit. De poederzeep is biologisch afbreekbaar, zonder chemicaliën. Zonder de chemicaliën is het niet lang houdbaar. Daar ben ik me nu op aan het richten. Tevens ben ik bezig met vaatwastabletten. Ook die zijn nog niet helemaal klaar om de markt op te gaan, maar ik ben er wel mee bezig! Dat zou bijvoorbeeld door middel van een abonnement door de brievenbus gaan bijvoorbeeld. De tabletten worden wederom biologisch afbreekbaar – heel belangrijk want het gaat direct de wateren in. Tevens maak ik de tabletten zonder chemicaliën – die krijg je namelijk binnen als je uit een gewassen glas drinkt waarbij afwasmiddel is gebruikt met chemicaliën erin. Kaarsen zijn nog in ontwikkeling.


7) Wat is het beste dat je is overkomen sinds het product is gelanceerd?
Ik bekijk nu goed mijn klanten. Ik heb gevraagd aan gebruikers van de zeep wat ze ervan vinden. Ik vind het leuk om te horen dat de zeep zo veelzijdig is en dat ze er zo blij mee zijn. Deze feedback maakt me blij. Mijn doel is om te voorkomen dat huishoudens hun gebruikte olie weggooien. Maar ook bedrijven. Wanneer het oliebollen seizoen is geopend wordt daar ook veel weggegooid. Ze denken dat het afval is. Nee, het is geen afval. Het hoeft niet weggegooid, ik kan het gebruiken om zeep van te maken!

Circulaire afwaszeep van frituurvet, handmade, soap, zeep, afwasmiddel, Boa Vista Circular


8) Hoe zie je de ideale wereld?
We moeten eigenlijk terug naar een paar jaar geleden. We gaan alsmaar door en vooruit. Willen beter, sneller, nieuwer. Maar we vergeten de natuur en het klimaat. Alles is beschikbaar nu, straks of morgen. Maar daar moeten we voorzichtig mee zijn. Ik wil dat mijn kinderen, jullie kinderen, de schoonheid van de natuur kunnen aanschouwen, wat we nu nog hebben. We moeten ons bewust zijn (en blijven) van de impact wat we de aarde aandoen en de juiste dingen doen. Het is een urgent probleem waar nu aandacht voor moet komen/zijn. Soms word ik wel eens bang van alle slechte dingen die gebeuren, al zie ik aan de andere hand ook weer mooie dingen ontstaan. Jullie, ik, we doen allemaal kleine beetjes. En ik wil mijn kinderen meegeven dat ze alles kunnen doen wat in hun macht ligt om goed te zorgen voor het klimaat. Probeer iets wat je kunt. Stap voor stap ga je verder. Word bewust. Breng het onder de aandacht. Kinderen leren aan de hand van een voorbeeld, ze leren het thuis.

9) Om het wat luchter af te ronden: hond of kat? Koffie of thee?
Ik ben een echte honden liefhebber. Maar sinds ik een kat heb, hou ik ook echt van katten! En koffie heb ik echt nodig, maar ik heb liever thee. Mijn favoriete groente: spruitjes! Zin in een spruitjes stamppot?
Spruitjes stamppot met appel en kerrie - recept - okoko recepten

10) Wil je nog wat toevoegen aan dit interview?
Nee, ik denk dat ik alles wel beantwoord heb.
   
Ook overtuigd? Bekijk de items hier:Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter