Interview met Alexandra Vosmaer van Fat Forest

Bodycrème Bodystick Borneo Giftset Illipe Lippenbalsem

Ten eerste willen Alexandra Vosmaer bedanken voor het interview op afstand deze keer, want ze was de meeste tijd op Bali. Alexandra runt samen met twee andere dames het bedrijf Fat Forest. Zij zetten zich in om op Borneo het regenwoud te behouden. Zij nemen noten van illipe bomen af van plaatselijke boeren om stukken regenwoud te beschermen en te behouden. En met die noten, maakt Fat Forest skincare producten.

1) Kun je jezelf voorstellen?
Mijn naam is Alexandra Vosmaer, 39 jaar, 9 jaar geleden vertrokken naar Indonesië om de Orang Oetans te helpen in hun strijd. Later ben ik mij meer gaan richten op het behoud van hun habitat (het regenwoud). Ondertussen wonen we hier nu ook met onze dochter van 1 jaar oud.

alexandra van fat forest die iilipe noten laat drogen met plaatselijke bewonder op borneo

Alexandra die de illipe noten aan het drogen is op Borneo.

2) Wat inspireert jou? 
Sinds ik mezelf kan herinneren heb ik een grote passie voor apen, altijd stond alles in het teken van apen. Als ik vroeger een ijsje kreeg, wilde ik niet het ijsje, maar het geld van het ijsje. Dat geld spaarde ik, want daarmee wilde ik 8 hectare land kopen in de buurt van mijn ouders, een glazen koepel overheen zetten om daarin de tropische temperatuur te regelen zodat ik daar vervolgens met een groep apen in kon leven.

Ik heb geen idee waar dit gevoel vandaan komt maar het is er altijd geweest en gaat niet weg… Ook het regenwoud, hun habitat, heeft me altijd geïntrigeerd en vind ik eindeloos inspirerend.

Wat hier allemaal groeit en bloeit en hoe alles in harmonie met elkaar samenwerkt, hoe je kan overleven van alles uit het regenwoud, en alle coole features die het regenwoud en de dieren die hier leven hebben. En te bedenken hoe alles een reden lijkt te hebben dat het groeit zoals het groeit. Dat er nog steeds weer nieuwe ontdekkingen worden gedaan, dat vind ik intrigerend. Dat je zoveel van dieren die hier leven kan leren en zelfs veel dingen op deze natuur geïnspireerd zijn (bio-mimicry).

En het is ook zo bijzonder en interessant als je van mensen hier hoort over de kennis die zij van het regenwoud hebben en zelfs weten hoe ze planten kunnen gebruiken als medicijnen. Oftewel ik vind het een onuitputtelijke bron van inspiratie en kennis.

De eerste keer dat ik in een echt regenwoud was, was ik 15 denk ik. Ik had hier voor m'n gevoel zolang naar toe geleefd en het viel me op dat ik meteen het gevoel van ‘thuis voelen’ ervaarde. Terwijl dat misschien nergens op sloeg, ik was hier toen alleen maar in mijn dromen geweest.

3) Hoe is het idee voor Fat Forest ontstaan?
Ik begon te werken in een Orang-Oetan rescue center waar ze Orang Oetans redden, rehabiliteren en weer vrijlaten. Mijn vriend Dirk-Jan, met wie ik samen naar Indonesië vertrok, richtte zich op oplossingen om het habitat van de Orang Oetan, het regenwoud, te behouden samen met de lokale bevolking. Een van die oplossingen was de illipe noot, deze groeit in het bos en daarmee kunnen de lokale mensen geld verdienen uit het bos, zonder het te hoeven kappen of kapot maken. Dit betekent dat het bos hen naast eten, schoon drink water, materialen, medicijnen etcetera, nu ook inkomsten kon bieden. Op die manier zijn zij meer empowered om het bos te kunnen behouden… These Wild Keepers keepin it wild! Zij spelen dan ook een belangrijke rol in het behouden van het regenwoud. En wij proberen hen hierbij te helpen.

jungle vrouw die illipe noten aan het oosten is op Borneo.
Terug naar dus die illipe noot. Deze noten kunnen worden geperst en dan heb je illipe boter. Hier kan je o.a. cosmetica van maken, maar het kan ook gebruikt worden in voeding. Als wij illipe boter verkopen zouden de forest communities hier geld aan kunnen verdienen. Maar hoe krijg je dit product aan de man?
Het was een nog vrij onbekende noot/boter. Vaak waren partijen terughoudend nieuwe dingen te proberen (zeker tijdens de pandemie). Dat traject om kopers te vinden duurde daarom erg lang. Ondertussen stond er al een klein fabriekje om de noten te persen en was er al een voorraad aan noten gekocht omdat het seizoen maar een keer in de paar jaar is.

Om te laten zien wat je met illipe boter kan doen, wilden we zelf eindproducten maken. Het doel is natuurlijk om zoveel mogelijk regenwoud te redden, dus daarvoor wil je zoveel mogelijk mensen helpen om geld te verdienen uit het regenwoud op een juiste manier. Dit betekent dat met meer volume verkoop we meer mensen en dus bos kunnen helpen. Dit kan door bulk te verkopen. Om bulk inkoop partijen (zoals distributeurs en cosmetica producenten) net zo enthousiast als wij over regenwoud ingrediënten te laten zijn en het belang hiervan in te zien, helpt het als er vraag vanuit de consument is en wij zelf kunnen laten zien hoe goed de producten zijn.

Helaas is nog niet elke consument heel bewust van de ingrediënten in producten zoals palmolie, die verwoestend kunnen zijn voor het regenwoud. Daarnaast kan het ook erg moeilijk zijn goeie cosmetica te vinden en te kunnen kopen zonder palmolie.
And that’s where FAT FOREST skincare comes in. Door een eigen merk op te zetten kunnen we het verhaal tot aan de consument brengen, hen een optie te geven om voor goede producten te kiezen en zo ook de (cosmetica) industry te inspireren om hetzelfde te doen. Door een eigen consumenten merk te hebben, hebben we zicht op de keten, waardoor we de keten eerlijk en transparant is.

4) Waarom heb je voor dit product gekozen?

Fat forest ontbossingsvrije huidverzorging. bodycreme, body stick en lippenbalsem

 


Illipe boter is een heel mooi vet, het maakt dat je huid lekker zacht aan voelt. Het is te vergelijken met cacao- en shea boter. We wilden producten maken waarbij de mooie eigenschappen goed tot uiting konden komen. Body cream en lipbalm waren daarom logische keuzes.

Van de lipbalm hadden we al best lang geleden (on the side) wat sampletjes van gemaakt, omdat we dat gewoon leuk vonden. En her en der aan vrienden gegeven. Vaak kwamen vrienden terug met de vraag of die fijne lipbalm nog beschikbaar was. Dus dat bleek een succes.

fat forest lippenbalsem lemmongrass

Het liefst wilden we producten maken zonder verpakking, of zo duurzaam mogelijk. We deden een onderzoek met onze gebruikers om te kijken wat zij vonden. Hierbij keken we naar een body crème in verschillende vormen: crème in een pot/tube, een body bar als blok of in een stick. Een blok wilden we zelf het liefst omdat die het duurzaamst is (weinig verpakking nodig en geen water). Daarnaast de stick omdat die ook hard is en een vrij duurzame verpakking mogelijk is. Uit onze testen bleek dat voor sommige mensen een blok te anders in gebruik was en mensen minder geneigd waren deze te gebruiken. De stick vond men heel fijn, maar voor sommige nog steeds te nieuw in gebruik.
fat forest body stick ginger


 
Nadat we ook de recepten verder verbeterd hadden, kozen we voor onze crowdfunding voor zowel de skin bar als ook de body crème als laagdrempelige optie (iedereen is bekend met een vloeibare crème opsmeren). Uit de crowdfunding hoopten we te kunnen zien of er een voorkeur voor het een of het ander zou zijn, maar het ging gelijk op.

5) Wat is de drijfveer achter het bedrijf?
De drijfveer is dat we het regenwoud en alles wat hierin leeft, willen helpen behouden. Als je ziet wat er hier al allemaal verdwenen is aan regenwoud en de gevolgen er van, maar vooral ook als je het regenwoud zelf ziet en ervaart hoe bijzonder het is… Dan komt er vanzelf een, tot nog toe onuitputtelijke, drive om hier iets aan te doen.

6) Zie je jezelf nog iets ontwikkelen? Een ander product of initiatief?
Jazeker! Onze inspiratiebron is wat het bos te bieden heeft, en hoe we hiermee zowel de mensen die hier wonen als het regenwoud en alles wat hierin leeft kunnen helpen. Daarnaast zijn we ook bezig met een stichting op te zetten waarmee we nog meer kunnen doen voor onze missie om het regenwoud te helpen behouden in harmonie met de lokale mensen. Daarnaast ligt het natuurlijk voor de hand andere cosmetica producten te ontwikkelen die we met illipe boter en andere vetten uit het bos kunnen maken.

7) Wat is het beste dat je is overkomen sinds Fat Forest is gelanceerd?
Toen we de crowdfunding begonnen gingen we voor het eerst echt de grote wereld in met ons merk en producten. Dit vond ik super spannend en ook ongemakkelijk omdat je mensen toch ook om een gunst vraagt je te helpen.
Ook al kregen we altijd wel positieve reacties als we praatten over wat we deden, maar toch weet je niet hoe dat gaat als puntje bij paaltje komt.
Maar de support die we kregen, de snelheid waarmee de voorverkoop ging en de overvloed aan reacties die we kregen was echt zo ongelofelijk bijzonder om mee te maken.

Wow! ineens voel je dat je eigenlijk met een ontzettend grote groep mensen een groot team vormt die allemaal achter je staan en met wie we met elkaar het regenwoud gaan helpen behouden. Dat voelt als: "holy shit we zijn dit gewoon ècht aan het doen allemaal met elkaar!". Kennelijk helpt vertrouwen hebben in je ideeën, doorzetten en je dromen achternagaan!

8) Hoe zie je de ideale wereld?
Eentje waar hebzucht niet bestaat en waar we in harmonie met de natuur leven. Een wereld waar iedereen vanuit zijn kracht kan leven en waar we met elkaar samenwerken en ons laten inspireren door de natuur.

9) Om wat luchtiger af te sluiten, kies: hond of kat? Koffie of thee?
Aap. Illipe noot. Mies?

10) Heb je een vraag gemist / of wil je nog wat toevoegen?
-

Hopelijk vonden jullie dit een leuk en inspirerend interview wij in ieder geval wel. Hele fijne dag nog, groetjes Ferry en Rosanna


Ook overtuigd? Bekijk de items hier:


Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter