Blog: mei - plasticvrij!

Wat leuk dat je mee leest. Dit is een blog over de maand mei, waarin wij (en hopelijk jullie ook) zo min mogelijk plastic in huis gaan halen. Doe je mee?

Plastic. Het is een product wat veel gebruikt wordt. Een tasje, bakje, zakje. Terwijl het één van dingen is die voor altijd in het milieu aanwezig blijven. Plastic kan kleiner worden, steeds kleiner. Tot er microdeeltjes overblijven. Echter, deze deeltjes blijven altijd in het milieu aanwezig. Los van het feit dat dieren bijvoorbeeld vast kunnen komen te zitten in afval van plastic, lost het dus niet op in de natuur. Jaarlijks komt er 8 miljoen ton (ja echt) aan plastic bij. En het plastic afval dat men zomaar weggooit, komt in de natuur terecht, komt in de grond en in het drinkwater terecht. Waar wij dan weer in/op/van leven en zo ongemerkt allerlei microplastic deeltjes door binnen krijgen. 

Hierbij 5 tips om deze maand (en hopelijk de daarop volgende maanden ook!) het gebruik van plastic terug te dringen:

1. Neem je lunch van thuis mee en stop het in een broodtrommel, het liefst eentje van glas of rvs zoals bijvoorbeeld deze: 
lunchbox rvs - HEMA

2. Neem je drinken mee van thuis, het liefst een zonder plastic, zoals bijvoorbeeld deze: 
RVS drinkbeker - aHealthylife.nl Webwinkel

3. Bewaardozen. Ik denk dat we allemaal wel plastic tupperware in huis hebben. Maar, mocht dit vervangen moeten worden, kies dan voor glas. Deze bevatten geen schadelijke stoffen, mogen in de magnetron & de oven en bovendien koel bewaard worden (koelkast/vriezer). 
Glazen vershoudbakjes | 100% lekvrij | Lock&Lock (locklock.nl)

4. Wasbare wattenschijfjes. Het is even wennen, omdat ze anders aanvoelen. En, omdat je rekening moet houden om ze op tijd te wassen. Maar zoveel beter voor de aarde. 
Anaé Wasbare mini-wattenschijfjes | koopjesdrogisterij.nl

5. Tandpasta zonder microplastics (en zonder plastic verpakking). Bijvoorbeeld deze: 
Smyle Tandpasta Tabletten (zonder fluor) - 65 stuks (biggreensmile.nl)

Zo zijn er nog genoeg andere dingen om te vervangen voor milieuvriendelijkere alternatieven. Denk aan: wasbare luiers, tandenborstels van bamboe, menstruatiecup/-ondergoed, wassen met wasnoten, you name it. Misschien zit er iets bij wat je meteen gaat vervangen, omdat het toch aan vervanging toe is.

Je kunt ook deze app downloaden: My Little Plastic Footprint - Gratis app om uw plasticverbruik te verminderen om het plasticverbruik te verminderen.

Let wel, ik heb allerlei links/webshops geplaatst, maar het kopen bij de lokale winkelier is natuurlijk nog minder belastend voor het milieu ;-)

Kortom, hou je vast aan de 4-R'en: refuse, reduse, re-use en recycle.
Refuse: weiger overbodig plastic verpakkingen. Krijg je een ballon? Zeg nee.
Reduse: kijk hoe je zelf het plastic kunt verminderen door boodschappen tassen mee te nemen, of een eigen drinkbeker.
Re-use: hergebruik het plastic wat toch in huis komt. Een broodzak kan ook gebruikt worden om andere dingen in te bewaren, bijvoorbeeld. Is er iets kapot? Laat het repareren. Er klaar mee? Breng het naar de kringloop.
Recycle: scheid je afval (GFT, papier, glas) - hoe klein wordt je hoop restafval dan?

Mocht je nog op of aanmerkingen hebben, laat het gerust weten!
Rosanna van ZundertOuder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter